tiistai 24. marraskuuta 2015

Moottoriajoneuvojen korjausehdot (AUNE)

Moottoriajoneuvojen korjausehdot

Autoalan kuluttajaneuvottelukunta (AUNE) 1.1.2007

Autoalan kuluttajaneuvottelukunnan (AUNE) laatimia moottoriajoneuvojen korjausohjeita soveltavat Auotoalan Keskusliitto ry:n ja Autotuojat ry:n jäsenliikkeiden ja -järjestöjen korjaamot.
Korjaamon velvolllisuudet
Autokorjaamon pitää tehdä työnsä ammattitaitoisesti sekä huolellisesti. Korjaamo voi myös olla käyttämättä asiakkaan tuomia varaosia. Se voi ottaa vastaan vain korjauksia joihin korjaamolla on pätevyys. Alihankkijatöiden teettäminen korjaamolle on sallittua, mutta silloin korjaamo on vastuussa töiden laadusta. Korjaamon on pyrittävä asiakkaan näkökulmasta katsottuna edullisiin ratkaisuihin.
Työtilaus
Työtilaus tehdään jokaisesta työstä, vaikka työt olisivatkin vähäisiä tai omaan autoon tehtäviä töitä. Asiakkaan on ilmoitettava jo tiedossa olevista vioista tai seikoista jotka voivat vaikuttaa korjaustoimenpiteisiin. Ennen työn aloitusta tai valmistumista, asiakas voi peruuttaa työtilauksen. Korjaamolla on oikeus silti veloitta jo tehdystä työstä.
Vastuu autoverosta (autoverolain 4 § 5)
Korjaamon ei tarvitse ottaa vastaan ajoneuvoja, joiden korjaus johtaa uudelleen verotukseen. Korjaamo saa kuitenkin tehdä kyseiset työt, jos työn tilaaja on ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja.


Hintatiedot

Hinnoitteluperusteet on oltava nähtävillä korjaamon asiakastiloissa. Hinnat voivat olla hinta-arvioita, enimmäishintoja tai kiinteitä hintoja. Hinta-arvio ei saa ylittyä 15 prosentilla, ellei korjaamossa ole toisin sovittu. Enimmäishintaa ja kiinteää hintaa korjaamo ei saa ylittää. Korjaamo saa laskuttaa asiakasta vain tilatuista ja tehdyistä töistä, tarvikkeista, varaosista sekä alihankintatöistä.



Lisätyöt

Korjatessa ilmenevät työtilaukseen kuulumattomat lisätyöt vaativat asiakkaan luvan. Lisätöihin menevät kustannukset eivät saa ylittää 100€. Jos työtilaukseen on merkitty enimmäishinta, niin lisätyöt eivät saa ylittää sitä.

Maksuehdot

Töiden lasku maksetaan luovutuksen yhteydessä käteisellä, ellei muita maksutapoja ole erikseen sovittu. Viivästymiskorko peritään korkolain (633/82) mukaisesti jos työn maksu on viivästynyt tai erääntynyt. Korjaamon ei ole pakko luovuttaa työtä asiakkaalle, jos laskua ei makseta luovutuksen yhteydessä. Virheellisistä korjauksista asiakkaan ei ole pakko maksaa.
Vakuutusyhtiön laskuun tehtävät korjaukset

Vakuutusyhtiön maksamissa korjauksissa työtilaus tehdään asiakkaan ja korjaamon välillä. Ajoneuvoon on tehtävä vahinkotarkastus, jotta tiedetään mitä täytyy korjata ja millä korjaustavalla se tehdään. Asiakkaan on maksettava se osuus korjauksesta, jota vakuutusyhtiö ei korvaa.
Työn valmistuminen

Asiakkaalle on ilmoitettava, jos korjaamo ei saa töitä tehtyä sovitussa ajassa ja vaatii lisäaikaa. Asiakkaan on pakko antaa kohtuullinen lisäaika, mikäli korjaamo niin vaatii. Työt on tehtävä kohtuullisessa ajassa laatuun ja laajuuteen nähden.


Työn kohteen vastaanottaminen ja luovuttaminen

Korjaamo vastaanottaa ja luovuttaa työn kohteen vain korjaamon aukioloaikana. Jos työ joudutaan luovuttamaan aukioloajan ulkopuolella, ajoneuvo on asiakkaan vastuulla. Korjaamossa on huolehdittava ajoneuvon säilytyksestä, ettei siihen tule kolhuja, naarmuja tai lommoja. Jos asiakas ei hae valmistunutta työtä neljän vuorokauden aikana, on korjaamolla oikeus siirtää auto pois korjausalueelta. Korjaamon täytyy ilmoittaa siirrosta asiakkaalle vuorokautta enne siirron tapahtumista.


Takuu

Korjaamo antaa kaikille töilleen takuun, joka on voimassa työn valmistumisesta kuusi kuukautta tai 15.000 kilometriä eteenpäin. Takuu loppuu, kun toinen mainituista täyttyy. Myös alihankintatöillä on takuu. Jos työssä on käytetty asiakkaan osia tai asiakkaan pyynnöstä tehty väliaikaisratkaisuja, takuu ei ole voimassa.


Maalaustakuun ehdot

Kaikilla maalaustöillä on vuoden takuu. Muut takuuta koskevat asiat menee samalla tavalla, kun muissakin korjaamon töissä. Maalaustakuu ei takaa vaurioita, jotka johtuvat ulkoisista vahingoista, korin osien liitoskohtien välistä alkaneesta ruostumisesta, jota ei nähdä liitoskohtia avaamatta. Maalaustakuu ei myöskään kata vaurioita jos maalipintaa on korjattu aikaisemmin siten, että se vahingoittaa maalausta, mutta vaurioita ei ole voitu havaita maalauksen yhteydessä.
Virheilmoitus ja virheen korjaaminen

Jos asiakas havaitsee virheen, voi hän vaatia virheen korjausta kohtuullisen ajan kuluessa auton luovuttamisesta. Korjaamon on korjattava virhe myös kohtuullisessa ajassa siitä, kun asiakas toi auton takaisin korjaamolle

Asiakkaan oikeus vahingonkorvaukseen korjaamon virheen tai viivästyksen johdosta
Jos korjaus ei ole valmistunut määrätyssä ajassa, on kuluttaja asiakkaalla oikeus vaatia korvausta virheen tai viivästymisen aiheuttamasta vahingosta. Korjaamon ei tarvitse korvata viivästyksiä joiden syynä on esim. työnseisaus, veden ja energian jakelun katkeaminen, varaosien hankinnan vaikeutuminen tai muu korjaamon vaikutusmahdollisuuden ulkopuolella oleva este.


Erimielisyyksien ratkeaminen


Asiakas voi viedä asian kuluttajariistakunnan käsiteltäväksi, jos erimielisyyksiä ei saada ratkaistua osapuolien välisellä neuvottelulla.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti